Particulier Onderwijs in Leiden – Winford Leiden

Winford Leiden is een van de ‘oude’ privé-scholen in Nederland. Oprichter Richard Vrijbergen begon in 1974 in de Breestraat. Hij verdient een speciale plek in de harten van voorstanders van particulier onderwijs. Hij is de man die ervoor zorgde dat particulier scholen ook zelf een examenvergunning kregen, en dat we met brugklassen mochten beginnen. Daarnaast heeft deze school de eerste particuliere basisschool van Nederland.

Een aantal medewerkers uit die vroege periode zijn er nog, bijvoorbeeld Irene Lindhout die na Richard Vrijbergen enige tijd directeur was en nu zorgcoördinator is. Daarnaast leert ze al sinds 1982 iedereen Nederlands en doet dat met veel plezier. Daarmee behoort Irene tot de kern van het overgeleverde Vrijbergen-systeem: een sfeer waarin iedereen goed samenwerkt, waarin de bevrijdende lach weerklinkt wanneer het maar kan en waarin vóór alles hard wordt gewerkt op basis van stevige afspraken.

Anno 2020 wordt de oude Vrijbergen-sfeer aangevuld met ‘de kracht van aandacht voor iedereen’. Winford geeft professioneel maatwerk voor alle leerlingen op een bijzondere manier vorm. Iedere leerling krijgt een startonderzoek en naar aanleiding daarvan, een ontwikkelagenda. Hier geen eenheidsworst of onderwijs over de hoofden van de leerlingen heen. Ook voor de basisschool geldt, dat elke leerling op basis van een eigen ontwikkelagenda, in zijn eigen tempo aan het werk is.

Bij ons leer je met succes, maar de kleinschaligheid doet het zelfvertrouwen groeien en de hulp en coaching van de leraren maken dat je vaardig bent om HBO of Universiteit aan te kunnen. De sleutel: ook het aanleren van studievaardigheden gebeurt op deze school op individuele basis! Welbeschouwd is het schooldiploma eigenlijk nog het minste wat hier voor een leerling te halen valt: iedereen die hier afscheid neemt is tot de tanden gewapend om van zijn vervolgstudie een succes te maken. Kom rustig kijken en een paar dagen meelopen, dan stel je het zelf vast.

Sabine Gerritsen
Directeur